Zkouškové otázky z biochemie a patobiochemie  
 
Zubní lékařství, druhý ročník zimní semestr 2011/2012
 
  1. Roztoky. Rozpustnost látek a její význam v biologii a biochemii.
  2. Významné funkční skupiny ve struktuře biomolekul a jejich reaktivita.
  3. Acidobazické reakce a jejich význam v lékařství. Pufry v krvi a ve slinách.
  4. Nejvýznamnější poruchy acidobazické rovnováhy organismu.
  5. Aminokyseliny – přehled, vlastnosti a význam v metabolismu.
  6. Struktura bílkovin, chemické vazby a interakce, které ji udržují.
  7. Enzymy – mechanismus účinku, regulace aktivity.
  8. Biologické oxidace, dýchací řetězec a oxidační fosforylace.
  9. Citrátový cyklus – klíčové reakce, význam v metabolismu.
  10. Lipidy, jejich struktura a biologický význam. Biomembrány.
  11. Mastné kyseliny, jejich rozdělení a význam.
  12. Biosytéza a odbourávání mastných kyselin.
  13. Prostaglandiny, prostacykliny, thromboxany a leukotrieny - vznik a význam.
  14. Cholesterol, jeho biosyntéza a vylučování z organismu.
  15. Lipoproteiny – přehled, metabolismus a význam.
  16. Poruchy metabolismu lipidů. Ateroskleróza.
  17. Žlučové kyseliny, jejich syntéza a význam pro trávení.
  18. Sacharidy – struktura, rozdělení a biologický význam.
  19. Trávení sacharidů. Metabolismus glykogenu.
  20. Glykolýza a glukoneogeneze.
  21. Vztah metabolismu sacharidů k metabolismu lipidů a bílkovin.
  22. Patobiochemické změny u diabetu mellitu.
  23. Proteosyntéza a odbourávání bílkovin.
  24. Odbourávání aminokyselin, transaminace, deaminace, ureosyntetický cyklus.
  25. Přeměna aminokyselin na biologicky aktivní metabolity.
  26. Rozdíly metabolismu v sytém stavu a při hladovění.
  27. Biochemie a patobiochemie purinů a pyrimidinů.
  28. Baze nukleových kyselin a jejich význam ve struktuře nukleových kyselin.
  29. Biosyntéza nukleových kyselin.
  30. Metody používané v molekulární biologii.
  31. Cytoskelet – nejdůležitější složky a funkce.
  32. Aktin a myosin. Svalový stah.
  33. Hlavní složky pojiva a tvrdých tkání.
  34. Vápník, jeho metabolismus a biologický význam.
  35. Mineralizace tvrdých tkání a předpoklady jejího průběhu.
  36. Osteoporóza a další metabolická onemocnění kostí. Biochemické markery kostní remodelace.
  37. Hormony zasahující do metabolismu kalcia.
  38. Proteohormony a peptidové hormony – hlavní zástupci a význam.
  39. Steroidní hormony – biosyntéza, hlavní zástupci, biologický význam.
  40. Hormony dřeně nadledvin - struktura, syntéza a mechanismus účinku.
  41. Rozdíly v mechanismu působení hormonů na membránové a jaderné receptory.
  42. Poruchy hormonálních regulací (poruchy sekrece a funkce hormonů, poruchy na úrovni receptorů).
  43. Neurotransmitery – struktura, synthesa a mechanismus účinku.
  44. Plazmatické bílkoviny a bílkoviny ve slinách – význam, hlavní zástupci.
  45. Metody stanovení plazmatických bílkovin, elektroforeogram plazmatických bílkovin a jeho odchylky.
  46. Komplement, jeho aktivace a biologický význam.
  47. Charakteristika antigenů a protilátek.
  48. Imunoglobuliny – struktura, třídění, biologický význam. Protilátková odpověď a její průběh. Monoklonální protilátky.
  49. Imunochemické metody a jejich význam v medicíně.
  50. Iktery a nejčastější příčiny jejich vzniku.
  51. Přehled hlavních biochemických dějů v játrech. Patobiochemie poruch funkce jater.
  52. Biochemické vyšetření jater.
  53. Biochemie hemokoagulace.
  54. Poruchy hemokoagulace a antikoagulačně působící látky.
  55. Výživa a její význam pro zdraví.
  56. Vitaminy, jejich význam pro přeměnu látek a důsledky jejich karence.
  57. Minerální složky výživy a jejich biologický význam.
  58. Toxické vlivy kovů, zvláště těžkých, na živé organismy.
  59. Změny metabolismu vyvolané etanolem a jejich následky.
  60. Mechanismy působení jedů na organismus.
  61. Metody vyšetření v toxikologii.
  62. Zánětlivá reakce a biochemické pochody ji provázející.
  63. Reakce akutní fáze a bílkoviny akutní fáze.
  64. Patobiochemie reaktivních forem kyslíku a dusíku. Úloha Fe a Cu.
  65. Biochemické projevy nádorového bujení.
  66. Složení slin. Význam slin při ochraně ústní dutiny.
  67. Zubní plak – charakteristika, struktura, tvorba a následky jeho vzniku.
  68. Biochemické předpoklady vzniku zubního kazu.
  69. Úloha sacharidů při vzniku zubního kazu. Metabolismus sacharózy orálními baktériemi.
  70. Význam fluoru v prevenci zubního kazu.
  71. Rostlinné látky užívané v zubním lékařství. Alkaloidy.
  72. Chemické struktury základních antimikrobiálně působících látek.
 
U zkoušky si student(ka) vylosuje jednu trojici otázek.
 
 
  .:: created by Lukáš Mikšík, lukas@miksik.com :: edited by Juraj Gáll, gall.juraj@post.cz